Będąc przyzwyczajonym do jedzenia tłustych potraw, czasem nieco trudniej jest polubić warzywa. Chociaż jak się okazuje, one także bywają bardzo smaczne jeśli się je odpowiednio przyrządza, a także podaje. Marchewka gotowana z groszkiem, albo bez niego może mieć nieco słodkawy smak i być nieco wodnistą potrawą, mimo iż została wcześniej dobrze odcedzona, ale nie to jest tu istotne, najważniejsze, że jest bardzo zdrowa, zwiera w sobie te dobre cukry, a nie takie jak w słodyczach, a także ma dużo cennych witamin w tym B oraz składników odżywczych, poprawiających przyswajanie pożywienia, takich jak błonnik na przykład. Miłośnicy marchewki z bułką tartą wiedzą, jaki to rarytas, kiedy przyrządzi się ją podobnie do kalafiora. To nie jest jednak jedyny sposób, aby nieco poprawić jej smak, tym bardziej że smażone, nie jest zbytnio zdrowe dla naszej wątroby, a nie wspomaga trawienia. Innym ulepszaczem warzyw gotowanych, może się okazać sos zrobiony z naturalnego jogurtu, to znaczy miesza się go z niewielką ilością majonezu, na przykład jedną łyżką, a potem dodaje do tego odrobinę soli, a także wyciśnięty ząbek czosnku. Wystarczy dobrze wymieszać składniki, aby uzyskać bardzo dobry sos do warzyw, w dodatku nie za bardzo kaloryczny, pod warunkiem nie przesadzania z jego ilością.
Ciężko strawne potrawy
Tak się przypadkiem utarło, że często jemy zarówno ziemniaki, jak też chleb. Pieczywo białe, to znaczy z mąki pszennej, bywa bardzo ciężko strawne, a jeśli się je jeszcze obłoży dość tłustą kiełbasą, albo polędwicą z twardą skóra, to taki posiłek może być w ogóle bardzo kaloryczny, a także, trudny dla naszego organizmu do przyswojenia. Ilość zjadanych kanapek, też ma tu znaczenie. Ważne, żeby się najeść, ale nie za dużo naraz, lepiej jest zjeść pięć posiłków, ale znacznie mniejszych na przykład uzupełniając je owocem, takim jak banan lub kiwi. One są także dość syte, więc uczucie głodu, nie powinno się ponownie pojawić. Wybierając się wycieczki na Ukrainę można znacznie bardziej polubić kaszę na obiad, bo na Ukrainie jest ona potrawą narodową, tak jak u nas ziemniaki. A to, może wyjść na bardzo zdrową zmianę przyzwyczajeń.