W barze lód w kostkach to konieczność. Potrzeba go dużo. Posiadanie w lokalu kostkarki to najlepszy sposób na sprostanie temu zapotrzebowaniu. Są różne urządzenia do wytwarzania lodu. W barach, jak i w restauracjach, powinna się znaleźć kostkarka gastronomiczna. Otrzyma się tyle lodu, ile będzie potrzeba. Nowoczesne kostkarki robią kostki, które bardzo wolno się rozpuszczają. Kiedy dodaje się je do drinków i napojów, to ma to duże znaczenie.
Spośród różnych kostkarek trzeba wybrać najlepszą do lokalu. Ważna jest znana, sprawdzona firma, bo daje pewność co do jakości sprzętu. Konkretny model wybiera się, biorąc pod uwagę potrzeby. Każda kostkarka ma pewne cechy użytkowe i trzeba wybrać optymalną. Najważniejszą cechą jest ilość kostek lodu, jakie mogą być wyprodukowane w ciągu 24 h. To może być ilość poniżej 20 kg, ale i powyżej 200 kg. Większa wydajność to i wyższa cena urządzenia. Trzeba mieć taką, jaka jest potrzebna. Jednak cena zakupu nie musi być problemem, bo kostkarkę można wynająć. Taką możliwość mają osoby wybierające kostkarki gastronomiczne Ice-O-Matic.
Korzystne jest, jeśli można otrzymywać różne rodzaje kostek lodu. W barze bardzo się to ceni. Najlepiej więc wybierać urządzenia z programatorem kostek lodu. Kostkarka iceomatic.pl to oferta zapewniająca taką funkcjonalność. Inne cechy, jakie powinny mieć kostkarki w barach, to duże pojemniki na lód i skuteczny system antybakteryjny. Duży pojemnik to wygoda. Nie trzeba szukać innego miejsca na wytworzony lód. Bar, kawiarnia, restauracja i każdy inny punkt gastronomiczny odpowiadają za bezpieczeństwo żywności, jaka podawana jest klientom. Skuteczna ochrona przed bakteriami jest więc kluczowa. Nie można zapomnieć o kosztach związanych z użytkowaniem urządzenia. Im mniejsze zapotrzebowanie na energię elektryczną i na wodę, tym niższe koszty eksploatacji kostkarki. Korzysta na takim wyborze i środowisko naturalne. W prowadzonej działalności też warto stawiać na ekologię.
Kostkarkę trzeba wybrać taką, jaka pozwoli wytworzyć potrzebną ilość lodu. Ważna jest także jej jakość. Im więcej dodatkowych możliwości, im bardziej jest to zaawansowane technologicznie urządzenie, tym lepiej. Wybierając kostkarkę do lodu, trzeba też mieć na uwadze takie kwestie jak gwarancja i obsługa serwisowa. Wiele lokali gastronomicznych korzysta z możliwości wynajmu kostkarki. Warto mieć ją u siebie, a nie zawsze można pozwolić sobie na zakup optymalnej. Jeśli korzysta się z takiej opcji, to warto zapewnić sobie wynajem kostkarki na korzystnych warunkach.